IIR Magyarország

Siker kulcsa a HR munkájábab    Fraud    Kártyapiac   Reziliencia   TEHETSÉGEK VEZETÉSE ÉS MOTIVÁLÁSA

„Az együttműködés közege az információcsere, vagyis maga a kommunikáció, hiszen ezen keresztül jön létre a közös munkavégzés.” – interjú Mezriczky László vállalati kommunikációs szakértővel.

Miért van szükség egy vállalat életében belső kommunikációs startégiára?

A belső és a külső kommunikáció határa ma már egyre inkább elmosódik, hiszen a külső hatások bejutnak a vállalatokba, a belső ügyek pedig pillanatok alatt kikerülnek, így talán célszerű általános vállalati kommunikációról beszélni. A stratégia alkotás célja és lényege a tudatosság, a helyzet uralása. A vállalatok formális közösségek, struktúrákban gondolkoznak és működnek, így a kommunikációt is ehhez kell igazítani. Ennek módja a stratégia alkotás, amelyet szakszerűen, és üzleti szemlélettel kell tudnunk megvalósítani, hiszen a kommunikáció nem lehet öncélú, annak minden pillanatban a vállalat üzleti céljait kell szolgálnia.

Mitől válik a kommunikáció üzletileg kritikus tényezővé?

A vállalatok emberek együttműködéséből táplálkoznak: olyan önkéntes társulásról beszélünk, ahol az egyéni készségek, képességek, tehetségek összeadódnak, és együtt nagyobb értéket tudnak létrehozni, mint ha ez a társulás nem jött volna létre. Az együttműködés közege pedig az információcsere, vagyis maga a kommunikáció, hiszen ezen keresztül jön létre a közös munkavégzés. Innentől kezdve könnyen belátható, hogy a kommunikáció minősége, annak áramvonalassága, hatékonysága alapjaiban határozza meg a sikerességet, vagyis üzletileg kritikus tényezőnek tekinthető. Ma egyre többen ismerik ezt fel, és a technológiai, folyamatbeli, szervezésbeli tennivalók mellett a kommunikáció is megkapja az őt megillető figyelmet.

Miként hatnak a munkaerőpiaci változások a vállalatok belső kommunikációjára?

Bővebben...

„Az őszinteség és a transzparencia a két legjobb tanács” – Interjú Bőhm Kornél kommunikációs szakértővel.

A kibercsalások, banki fraud ügyek a krízisek elég speciális területét képezik. Mit lehet tanácsolni a bankoknak, mit tegyenek kommunikációs szempontból az ilyen ügyekben?

Valóban speciális-, de egyre hangsúlyosabban tárgyalt terület a kiberbűnözés világa a kríziskommunikációs szakirodalomban. Ezen a területen, talán még szignifikánsabban mint máshol, élesen elválik egymástól a kríziskommunikáció és a krízismenedzsment. Az informatikai problémákat, sérülékenységeket nyilvánvalóan minél rövidebb idő alatt a szakértői csapatnak kezelnie kell – legelőször is azt megállapítani, mi és hogyan történhetett, mekkora kárt okozhatott. A kommunikációs szakterület ugyanakkor a külső kommunikációban, ügyfeleknek nyújtott információkban jut döntő szerephez. Nagyon fontos tehát, hogy a két szál összeérjen, együtt tudjon lélegezni az informatikai részleg a reputációvédelemért és bizalomépítésért felelős kommunikációs csapattal. A tapasztalat és a benchmark-kutatás azt mutatja, az őszinteség és a transzparencia a két legjobb tanács, ami adható ilyen esetekben.

A csalások egy jelentős része ugyanakkor független a bankoktól, mégis az ő reputációjuk van veszélyben. Ezzel mit lehet kezdeni kommunikációs aspektusból?

Bővebben...

Projektek, kockázatok, sikerek

Magyarországon is egyre több vállalatnál kezd ismerősen hangzani a dolgok internete szókapcsolat. Ács Pétert, a Grape Solutions Zrt. kereskedelmi igazgatóját hazai IoT-projektekről, azok tanulságairól és kockázatairól kérdeztük.
 
Általános definíció szerint a dolgok internetének körébe olyan megoldások tartoznak, amelyeknél eszközök kommunikálnak egymással. Ennek értelmében tehát IoT-eszköz lehet egy érzékelőkkel felszerelt eszterga, személyautó, traktor, háztartási gép, kávéfőző, villanykörte, lift, orvosi diagnosztikai készülék vagy egy napelem is. Az IoT a big data és a gépi tanulás egyesítésével tudással ruházza fel a gépeket, forradalmasítva ezzel a gyártást.
 
Computerworld: Tapasztalataik szerint Magyarországon mely ágazatok tűnnek a legfogékonyabbaknak az IoT-megoldások alkalmazására, bevezetésére?
 
Ács Péter: Több stratégiai iparágnál, szektornál tapasztaljuk a dolgok internetének fokozott térnyerését, kiemelt ágazatnak tekintjük a gyártóipari cégeket, amelyeknél komoly számítástechnikai vezérléssel ellátott gépek, berendezések, felszerelések felelnek a napi üzletmenetért, továbbá e gépek, eszközök folyamatos monitoringja, "tervszerű megelőző karbantartása" (élvén a régmúlt TMK betűszóval), ütemezett felülvizsgálata. Emellett a tercier szektoron belül például a hitelintézeti, biztosítási ágazatban is egyre gyakrabban találkozunk IoT-szcenárió megvalósítására vonatkozó igényekkel, például szenzoralapú személygépkocsi-monitoringgal a biztosítási konstrukció, káresemény és kapcsolódó díjfizetés stb. finomhangolására.
 
CW: Bemutatna röviden egy-két megvalósult projektet a Grape Solutions gyakorlatából?

Bővebben...

„Egyre több szereplővel kell megvívnunk a fogyasztóért a csatákat” – interjú dr. Pálfi Gézával, a Nemzeti Közművek energiatárolásért és hálózati pályázatokért felelős menedzserével

Június végén megváltozott a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság neve: NKM Nemzeti Közművek Zrt. néven működik tovább, a Főgáz, illetve annak leányvállalatai pedig száz százalékban a tulajdonába kerültek.

IIR: Hogyan válaszol az energetikai szektor 21. századi kihívásaira az NKM?

P.G.: A Nemzeti Közművek a szektor kihívásai között egyrészt a versenyképesség fokozását tartja fontosnak, másrészt a digitális világ közmű szektoron belül történő építésében élen járó szerep betöltését. A 21. század ügyfele minél teljesebb „ügyfélélményre” és minél kényelmesebb, egykapus kiszolgálásra vágyik, amely élmény kialakítása már nem csak magas szintű szolgáltatások nyújtásában jelenik meg, hanem technológiai fejlesztések egész sorának bevonásával érhető el. Ezért a Nemzeti Közművek célja egy olyan otthon szolgáltatóvá válás, amely túlmutat a jelenlegi hálózati szolgáltató és kereskedelmi szerepen és reflektál a jövő kihívásaira, az új élethelyzetekre, valamint a kialakuló ügyfélszokásokra úgy, mint elektromobilitás, háztartási méretű energiatermelés és energiatárolás, illetve mindezek összhangját biztosító különböző hardver és szoftver eszközök felhasználása. Egyszóval az ügyfeleink otthoni igényeinek elsőszámú megoldásszállítójává kívánunk válni.

IIR: Mennyiben marad meg a NKM Áramszolgáltató Zrt. és a NKM Földgázszolgáltató Zrt. függetlensége az NKM Zrt. birtoklásában? Hogyan tervezik az együttműködést?

Bővebben...

„A projekt a terveknek megfelelően halad” - interjú Dr. Vig Gyulával, a GIRO Zrt. vezérigazgató-helyettesével

A Magyar Nemzeti Bank Igazgatósága döntött arról, hogy a jegybank tulajdonában álló GIRO Zrt. fogja létrehozni az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját. Az új rendszer létrehozásának célja, hogy az év minden napján 14 órában működő szolgáltatással néhány másodperc alatt lebonyolíthatóak legyenek a fizetések a magyarországi számlák között.

IIR: Tudvalevő, hogy az MNB kiemelt projektje az azonnali fizetés, Ön, aki részt vesz a rendszer bevezetéséhez szükséges központi infrastruktúra megalkotásában, miben látja az azonnali fizetés bevezetésének jelentőségét?

V.GY.: Az azonnali fizetési rendszerrel egy olyan pénzügyi alapinfrastruktúra jön létre, amelyre építve fejlett pénzforgalmi szolgáltatások alakíthatóak ki, és kihasználhatóak a modern technikai megoldások lehetőségei a fizetési szolgáltatások terén is. Ez támogathatja a pénzforgalmi innovációt, ösztönözheti a piaci szereplők közötti versenyt és csökkentheti a belépési korlátokat az új piaci szereplők számára. Emellett javíthatja a hazai pénzforgalmi szektor versenyképességét, hozzájárulhat a magyar gazdaság növekedéséhez és ezáltal a versenyképesebbé tételéhez is.

IIR: Az azonnali fizetés hatalmas változást indukál majd a magyar pénzforgalmi rendszerben, mit gondol, mennyire lesz zökkenőmentes a bevezetése?

Bővebben...

„A fogyasztói és szolgáltatói igények igenis összeegyeztethetők” – interjú Fáykiss Péterrel, a Magyar Nemzeti Bank makroprudenciális igazgatójával

A lakáshitelekre vonatkozó döntés a legtöbb háztartás esetében évekre, évtizedekre szól: mivel meghatározó a jelentősége, alapos utánajárás után érdemes igényelni. Az összehasonlíthatóságot erősítendő, az MNB kidolgozta a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt, illetve azt a dedikált kalkulátort, amely segíthet a döntés meghozatalában. 

IIR: Miért fontos 2017-ben, hogy a lakáshitelezés mérsékelt kockázatú legyen?

F.P.: Most, hogy nemrégiben megtörtént az a hitelezési fordulat a háztartási szegmensben is, amit a vállalatok esetében korábban láthattunk, nagyon fontos, hogy a hitelállomány növekedése fenntartható és egészséges szerkezetben valósuljon meg; fontos, hogy ne legyenek olyan problémák a későbbiekben, amelyeket a válság során láthattunk. Az egészséges, fenntartható szerkezetű háztartási hitelezés egyik pillére a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, melynek több célja van: az egyik, hogy a banki ajánlatok összehasonlíthatóságát megvalósítsa és a közöttük lévő versenyt erősítse, a másik, hogy a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek esetében, a nemzetközi összehasonlításban magasnak számító kamatfelárakat mérsékelje. Végül a hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek elterjedésének segítése is fontos cél, hogy kevésbé szembesüljenek az ügyfelek a kamatkockázatok negatív hatásaival, amelyek sokszor együtt járnak egy rövid kamatperiódusú, de hosszú futamidővel rendelkező lakáshitellel.

Bővebben...

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ.