Mutatószámok és költségkontroll a termelésben Szeminárium
Bevezető
A termelővállatok folyamatosan rá vannak kényszerülve a hatékonyságnövelésre: az alapanyagárak sok esetben nőnek, a selejtszámot csökkenteni kell, a piaci verseny erősödik. Ilyen körülmények között melyek azok a tényezők, amelyek ismeretében illetve javításával nagyobb termelékenységet lehet elérni?
Képzésünk az alábbi témakörök mentén nyújt támogatást a termelővállalatok számára:
- Az üzemi mérőszámok szerepének jelentősége a folyamatos fejlődés alapjaként
- Termelési költségek és költségszintek
- A készletgazdálkodás szerepe a termelésben
- Kihasználtság, és más termelési mutatók egy autóipari beszállító multinál
- A szállítás és a termelés összefüggései
- Termelékenység a selejt és az előírások tükrében
- Technikai beruházások finanszírozása kontra humánerőforrás
- Élenjáró technika hagyományos és korszerű alapokon - vegyünk vagy felújítsunk?
Kinek ajánljuk?
A képzést ajánljuk:
- termelő nagyvállalatok termelési és műszaki vezetőinek,
- LEAN menedzsereknek
- gyárigazgatóknak
Szakemberek
A rendezvény szakemberei, akikkel már biztosan találkozhat:
- Csáki Csaba, Vállalati Kontrolling / Kontrolling Centrális Funkciók, Szakértő, AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.
- Füzes István, Gyáregység vezető, EXAL s.r.o.
- Inotai István, Production Manager, British American Tobacco Hungary
- Dr. Kurucz Attila, Teljesítmény- és folyamatmenedzsment specialista, Business coach & mediátor
- Kosztolányi János, Termelésfejlesztési szakértő, Plantifier Kft.
- Péterné Gerendeli Éva, Production Control Manager, Samsung Electronics Magyar Zrt.
- Veréb Zoltán, Gyárvezető, Intersnack Magyarország Kft. Győri Gyára
1.nap
09.00 – 10.00 Az üzemi mérőszámok szerepének jelentősége a folyamatos fejlődés alapjaként
-
Milyen területi mutatószámokat válasszunk?
- Olyat, hogy elérjem a saját célszámaimat?
- Olyat, hogy elérjem a cég által kiadott mutatószámokat?
- Hogyan áll össze a mutatószámok összessége?
- Hol és hogyan jelenítsem meg a mutatószámokat?
- Hogyan szolgálják a célt a közös mutatószámok?
- Hogyan lesznek visszabontva területekre a mutatószámok?
- Hogyan segítik a mérőszámok a reaktív és a proaktív fejlesztési körön keresztül a folyamatos fejlesztést?
Előadó: Füzes István, gyáregység vezető, EXAL s.r.o.
10.00 – 11.10 Termelési költségek és költségszintek
- Termelési költségek:
- miből áll?
- melyik részét lehet javítani?
- mik a fix, illetve a változó költségek?
- Hogyan lehet befolyásolni a fix és változó költségeket?
- Tudja-e változó költségként kalkulálni legalább egy részét a humánerőforrásnak egy cég?
- Pénzügyi és termelési vezető között miért nincs mindig megfelelő kommunikáció?
- Mennyire lehet rálátásunk egy olyan szervezetre, ahol az önköltségek alacsonyabbak az anyagköltségnél?
- Milyen hatással tudnak lenni a költségekre a termelésben dolgozók?
- Hogyan lehetne jobban gazdálkodni a bérekkel és az energiákkal?
- Milyen megbízható módszerek vannak arra, hogy jól meghatározzuk egy termék önköltségét?
- Önköltség számítása darabra vetítve
- Hogyan lehetne elosztani jól az általános költségeket az egyes termékekre?
Előadó: Füzes István, gyáregység vezető, EXAL s.r.o.
11.10 – 11.40 Kávészünet
11.40 – 12.50 A készletgazdálkodás szerepe a termelésben
- Kanban vagy Szupermarket? Milyen megoldás illeszkedik a termelésünkhöz?
-
Hogyan lehet meghatározni az optimális készletszintet?
- Milyen módszerek léteznek?
- A gyártósori kiszolgálás biztosításának módjai, eszkalációs lehetőségek
-
Beérkezett anyagok megfelelnek, vagy nem felelnek meg?
- Gyors döntési mechanizmusok
- Kell-e a visszajelzés a sorról is? Kommunikációs megoldások.
-
Ellátás hatékonyságának mérése direkt és indirekt módon, időszakok összehasonlítása
- Szervezeti szerepek az anyag rendelkezésre állásának biztosításában
Előadó: Veréb Zoltán, Gyárvezető, Intersnack Magyarország Kft. Győri Gyára
12.50 – 13.50 Ebédszünet
13.50 – 15.00 A termelési mutatók evolúciója
- A klasszikus termelési mutatók
- A leanben használt mutatószámok
- A termeléstervezés során dinamikusan használható mutatók
Előadó: Kosztolányi János, Termelésfejlesztési szakértő, Plantifier Kft.
15.00 – 15.20 Kávészünet
15.20 – 16.20 A szállítás és a termelés összefüggései
- Mindig leszállítja-e a gyár a megrendelést időben?
- Mennyire pontosan szállította le a megtervezett mennyiséget? (C2C vagy C2S)
- Termék eljuttatása, avagy a szállítási költségek
- Hogyan határozzuk meg az egységnyi szállítási költséget?
- Milyen az egymáshoz vett aránya a tervezetthez képest, a valósan legyártott és leszállított mennyiségnek?
Előadó: Péterné Gerendeli Éva, Production Control Manager, Samsung Electronics Magyar Zrt.
16.20 Az első programnap vége
2.nap
9.00 – 10.00 Minőség és költség kontroll a technika vetületében: vegyünk vagy felújítsunk? (Esetleg egyik sem?)
- Kulcs minőségi paraméterek és termelési KPI-ok a cigaretta és szivarka gyártásban
- Esettanulmány 1: "Az öreg ló" Összehasonlító elemzés a régi és az új technológiára veszteség, és minőség alapján.
- Esettanulmány 2: "Az új technológia csapdája" Példa a minőségkontroll javítására egy innovációs termék példáján.
- Konklúzió: megtérülések döntési mátrixa,
Előadó: Inotai István, Production Manager, British American Tobacco Hungary
Termelékenység a selejt és az előírások tükrében
10.00 – 11.00 Termelési hatékonyság
- Hatékonyság, termelékenység, időkimutatás
- Termelési erőforrások mérése – a gépek munkája
- Humán erőforrás kihasználtsága, illetve kapacitás mérése
- Emberi és gépi erő hatékony felhasználásának mérése
- Tervezett és nem tervezett állási idő forrása
- Hogyan lehetne jobban csinálni? Javaslatok mérés és termelésszervezés valamint hatékonyságnövelés szempontjából
Előadó: Dr. Kurucz Attila, Teljesítmény- és folyamatmenedzsment specialista, Business coach & mediátor
11.00 – 11.30 Kávészünet
11.30 – 12.30 A selejt követése a termelésben
- Milyen mutatószámokat használnak a selejt követéséhez az egyes cégek?
- Gyártási hulladék vagy selejt?
- Selejthányad – terv, tény, cél
- Selejt menedzsment: hogyan is csináljuk?
Előadó: Dr. Kurucz Attila, Teljesítmény- és folyamatmenedzsment specialista, Business coach & mediátor
12.30 – 13.30 Ebédszünet
13.30 – 14.30 Mennyiség és minőség az előírások betartásának tekintetében
- Mennyiség és minőség a termelésben
- Mekkora költséget jelent a minőségi előírások betartása?
- Minőségbiztosítási és minőségirányítási dokumentáció szerepe – mire jó a papír?
- Megéri-e a szabályok betartása, avagy milyen ára van az előírásoknak?
Előadó: Dr. Kurucz Attila, Teljesítmény- és folyamatmenedzsment specialista, Business coach & mediátor
14.30 – 15.00 Kávészünet
15.00 – 16.00 Technikai beruházások finanszírozása kontra humánerőforrás
- A beruházás fogalma, általános jellemzők
- A beruházási folyamat áttekintés az AHM-nél
- Beruházástípusok az üzemgazdasági megtérülési kalkulációk függvényében
- Finanszírozási lehetőségek pályázati úton
- Technikai beruházás vs. humánerőforrás egy konkrét eset példáján keresztül
Előadó: Csáki Csaba, Vállalati Kontrolling / Kontrolling Centrális Funkciók, Szakértő, AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.
16.00 A képzés vége
Részletek
Rendezvény kezdete: | 2017. február 23. 9:00 |
Rendezvény vége: | 2017. február 24. 17:00 |
Részvételi díj | 249.000 HUF+ÁFA |
Early bird határidő | 2017. január 6. |
Csoportos kedvezmény
Résztvevők száma | Részvételi díj/fő( HUF+ÁFA) |
---|---|
1 | 249,000.00 |
2 | 236,550.00 |
3 | 226,550.00 |